Vingårdsbesök – Brigaldara

Solen har börjat färga himlen i varma färger när den sakta sänker sig i väster. Fortsatt i Maranodalen tar vi oss söderut. På vägen passerar vi små städer som likt ett pärlband följer vägen. De flankerande kullarna i dalen planar sakta ut tills vi når Meranodalens södra port. En stor vingård breder här ut sig. Vi är framme vid nästa mål, Brigaldara.

IMG_0709bbbIMG_0712IMG_0711bbb

Brigaldara

Namnet Brigaldara är gammalt och dateras ända bak till år 1260. Vid denna tid bedrevs ingen vinproduktion. Det skulle dröja flera hundra år innan detta skedde.

1929 köper Renzo Cesari gården och de tillhörande sex hektar mark. Renzo bedriver jordbruk från start och de vindruvor som odlas säljs till andra vingårdar. Under årens gång startar även viss vinproduktion i en av gårdshusens källare. Det är enklare viner som endast är avsedda för familjen. Renzos son Lamberto forsätter i sin faders fotspår och vingården går sin stilla gång år efter år.

1979 tar nästa generation över. Det är den unge ekonomistudenten Stefano Cesari som med studier i både ekonomi och jordbruk tar över efter sin far Lamberto. Stefano har från start ett tydligt mål, han vill göra Brigaldara till något stort. En vingård med egna viner. Redan första året produceras vinerna Valpolicella, Amarone och Recioto. Vinerna säljs nu också för första gången under namnet Brigaldara. Under 90-talet sker stora expansioner. Mark köps i Marano, Grezzana, Case Vecie och Marcellise.

1995 kommer ytterligare en milstolpe då Brigaldara gör sin första Ripasso. Detta är även året då det nya vineriet börjar byggas. Vineriet står klart redan samma år men kommer att i faser byggas ut under åren 2003 och 2007. Slutligen 2013 står vineriet helt klart. År 2000 lanseras en ny Amarone. Det är en Cru Amarone från odlingarna i Case Vecie. År 2014 fullbordas Brigaldaras linje av viner när de lanserar sin första Superiore.

Vingården drivs idag av Stefano tillsammans med sin son Antonio. Stefanos fru Gilla sköter kontoret. Stefano och Gillas andra son Lamberto är även han del av vingården men är för tillfället bosatt i London.

Brigaldara har från 1979 till dagens datum gått från att vara en liten vingård med enkel vinproduktion i en källare till att vara en av Valpolicellas absolut största vingårdar som varje år säljer hundratusentals vinflaskor världen över.

IMG_0732

Kort om Brigaldara

Område: Marano
Odlad mark: 50 ha
Årlig produktion: 350 000 flaskor
Grundat: 1929 (Första vinproduktion 1979)

Rundturen

Vi går sakta uppför en smal grusgång till denna majestätiska vingård. Väl uppe möts vi av Silvia som hälsar oss varmt välkomna. Silvia är en vän till familjen som arbetar för Brigaldara.

Vi börjar rundturen vid en tavla innehållande originalet till Brigaldaras etiketter. Detta tryck skapades redan 1929 då Renzo Cesari köpte gården. Trycket förekommer på alla Brigaldaras viner i olika färger. Brigaldaras Amarone Riserva har dock originalet som etikett.

Vi går vidare till en stor lokal för buteljering och lager. Här står en rykande varm kastrull med rött vax redo att försegla Brigaldaras stolthet, Amarone Riserva. Här finns även en helt ny linje av viner som fått namnet Cavolo efter marken de kommer från. Denna linje viner är lite lägre prissatt för att nå en bredare publik. På etiketterna syns namnet Cavolo med Brigaldara emblemet i blått.

Vidare tar vi oss till en stor sal av ståltankar prydligt uppradade. Dessa ståltankar håller precis på att fyllas med årets druvsaft för den inledande vinifieringen. När vi tar oss vidare får vi sällskap av Stefano själv som precis kommit hem från en resa. Stefano och Silvia tar oss vidare till lagringskällaren. Här känner man verkligen historiens vingslag. Gamla källarvalv med flagnande färg sveps in av en härligt fuktig källardoft. Antikt och rustikt på samma gång.

Stefano berättar att årets skörd 2018 har varit mycket gynnsam. Han understryker dock att skörden har gett ett stort uttag och att kvalitén överlag varit lite sämre än förgående år.

Stefano berättar också att han gillar att jaga. Till denna passion ville han skapa ett alldeles eget vin. Så blev vinet Il Vegro blev till. Namnet fritt översatt betyder svårarbetat vilket man förstår då skörden sker på toppen av en kulle. För att få in sin jaktprägel så pryder en Morkulla flaskans etikett.

Vi tar oss vidare ut på en gårdsplan. En orange solnedgång pryder nu himlen. En bit bort på en smal väg är en traktor i antågande med ett stort lass av årets skörd. Stefano placerar oss på första parkett vid den stora pressen. Traktorn med sitt släp lastar av ett oräkneligt antal druvor i pressen, det första av många steg innan vinet är buteljerat och klart. En härlig avslutning på en mycket lärorik rundtur.


Provningen

Vi tar oss till vinprovningsrummet. Rummet har en hel del gammal historia i form av diplom och bilder på vägarna. Här finns även äldre vinflaskor och ett stort marmorbord i mitten där nu aftonens viner står redo att provas.

Provningen innehöll:
• Brigaldara Soave 2017
• Brigaldara Valpolicella 2017
• Brigaldara Superiore ”Case Vecie” 2016
• Brigaldara ”Il Vegro” 2013
• Brigaldara Amarone 2013
• Brigaldara Amarone ”Cavolo” 2012
• Brigaldara Amarone ”Case Vecie” 2012
• Brigaldara Recioto 2016

Vi inleder med ett vitt vin, Soave 2017. Frisk doft av päron och mineraler. I smaken är den fortsatt frisk. Gott om citrus och en underliggande syra. Valpolicella 2017 är näst på tur. Doften är svagt fruktig, smaken har en distinkt syra. Vidare till Valpolicella Superiore “Case Vecie” 2016. Här finns betydligt mer frukt i doften än den inledande Valpolicella. Hallon i kombination med svartpeppar. Smaken är frisk av bär och tanninrik. Känns ung. Ripasso “Il Vegro” 2013 är näst på tur. Fruktig doft med tydlig jordgubbe. Smaken är friskt av vinbär och ar små tanniner mot slutet. Näst på tur är en trippel av Amarone. Först ut är Amarone 2013. Vanilj, ek och röda bär i doften. I smaken är det fortsatt vanilj i kombination med bär och peppar mot slutet. Näst på tur, Amarone “Cavolo” 2012. Brigaldaras nya Amarone. Doften är söt av mogen frukt. Smaken går dock mer mot torkad frukt med en viss omogen ton. Kort eftersmak. Sist på tur av amaronetrippeln är det gårdsbetecknade Amaronen “Case Vecie” 2012. Mycket torkad frukt inleder doften, här finns också viss ekighet och vanilj. Smaken har en viss strävhet och små lätta tanniner. Fruktig och en del syra från björnbär. En trevlig Amarone detta. Sist på tur i denna vinprovning är Recioto 2016. Massvis med mogen frukt i kombination med en nypa lakrits. Smaken är lite sträv och torr men har också frukten från den inledande doften.

En härlig provning med massor av olika stilar. Utropstecknet är Amarone ”Case Vecie” 2012 som var mycket bra.

IMG_0720

Några avslutande tips

Vill man besöka vingården så är det enklast att maila dem för att boka in en tid med Stefano, Antonio eller Silvia. Då det är en stor vingård med många viner så kan ett besök här behöva lite extra tid. Mer information om vingården och vinerna finns på: brigaldara.it

IMG_0738

Tack

Ett stort tack till Silvia som tog oss på en lärorik rundtur och vinprovning. Ett stort tack också till Stefano Cesari som anslöt till rundturen och berikade oss med massvis av kunskap.