Ripasso – topplista

Vi använder två typer av poängskalor. Den grafiska poängen 1-5 är främst till för att jämföra olika Ripasso med varandra, går lite snabbare vid en direkt överblick i listan. Vi använder också den internationellt utbredda 100-poängsskalan som ger ett mer nyanserat betyg.
Läs mer

Det är viktigt att påpeka att många av de viner som har en trea är mycket bra viner men alltså inte av absolut högsta klass, vilket brukar räknas då ett vin når 90 poäng eller mer. Poängsättningen och kommentarerna är förstås subjektiva.

Uppdaterad: 2022.05.25


The Fat Lady Sings Valpolicella Ripasso 2013 dot_h2 78921 dot_h2 119:-

85 poäng

Ett Ripassovin med en mjukare framtoning - Läs kommentaren
Ett Ripassovin med en mjukare framtoning och lite mer sötma i smaken. Det finns mycket av mörka, söta körsbär och torkad frukt i såväl doft som smak. Eftersmaken är lång och där märks fatlagringen på ett påtagligt sätt med vanilj, mörk choklad, örter och lite lakrits.
Man kan riktigt känna hur vinmakarna har försökt skapa en Amaronekänsla. Detta är en stil som blivit allt vanligare. Låt oss kalla det för den nya vågen-Ripasso och som sådan klarar sig vinet bra. Förutsatt att man gillar stilen. Vinet fungerar bra till hårdost med lite sälta och på egen hand. Till maten får man tänka till och se till att man får ingredienser som naturligt innehåller en viss sötma.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-03-01

Monti Garbi Ripasso 2012 dot_h2 5328 dot_h2 114:-

89 poäng

Årgången är bättre än 2011 - Läs kommentaren
Monti Garbi produceras av Tenuta Sant’Antonio. Årgången är bättre än 2011. Doften som möter oss är plommon, svarta vinbär, örter och en aning vanilj. Smaken är medelfyllig med inslag av russintoner och svarta vinbär samt viss krydda. Det här är ett lite elegantare vin som passar bäst till lite lättare rätter som ljust kött eller pasta. Vinet består av 75% Corvina och Corvinone, 20% Rondinella 10%, Croatina och Oseleta
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2015-01-02

ICastei Ripasso 2015 dot_h2 22409 dot_h2 119:-
4
91 poäng

Trevlig Ripasso till bra pris - Läs kommentaren
Det är kul att det finns så mycket trevliga Ripasso till bra priser, I Castei tillhör definitivt en av dem och passar utmärkt till både mat och ost. Doften är mycket Valpolicella med en bra balans av Körsbär och lite mineraler, smaken bjuder på ett brett register av frukt, läder och en aning vanilj. Syran och strävheten har en bra och trevlig balans och eftersmaken är relativt lång. Lufta gärna minst 1 h då vinet fortfarande är relativt ungt.
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2018-01-15
Äldre årgångar

iCastei Ripasso 2012 dot_h2 22409 dot_h2 119:-
4
91 poäng

I Castei tillverkas av vinhuset Michele Castellani strax nordväst om Verona. Det är ett doftvänligt vin med en härlig doft av körsbär, kryddor och choklad. Smaken är fyllig med ett brett register av både läder, plommon, vanilj och russin, aningen stram men ändå välbalanserad och bjuder på en lång härlig eftersmak. En Ripasso som passar utmärkt till kött, lamm eller smakrika pastarätter. Glöm inte lufta 1 timme då det fortfarande är väldigt ungt. Vinet består av 75% Corvina, 20% Rondinella och 5% Molinara.
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2015-01-02


Speri Ripasso 2011 dot_h2 72515 dot_h2 149:-

91 poäng

Kryddig Ripasso - Läs kommentaren
Kryddig Ripasso med fin fatkarraktär och elegant, ett rätt fram Ripasso som lämpar sig bra till mat, lagrade ostar och sällskap. Jag gillar även smaken/bitterheten av körsbärskärnor och en hint av kakao. Tror detta vin skulle kunna nå ytterligare en poäng med 2-3 års lagring. En ny favorit hos mig.
Bedömd 2015-01-20

Brigaldara Ripasso Superiore 2014 dot_h2 73156 dot_h2 139:-
4
92 poäng

Fyndläge! - Läs kommentaren
Förrädiskt ljus i doften då vintr trots färgen är en relativt kraftig ripasso med tydlig ton av torkad frukt. Mer tryck än tidigare årgångar jag testat. En förförisk sötma ligger som en matta över övriga dofter. Ett försök till beskrivning är lakritstuggummi blandat med smörkola (tro mig, doftar bättre än det låter). Någonting är väldigt annorlunda (in a good way) med denna årgång, kanske är det så enkelt att den hopplösa årgången resulterat i att bättre druvor än normalt hamnat i ripasson? Fyndläge!
Bedömd av Thomas Breding, 2016-12-15
Äldre årgångar

Brigaldara Ripasso Superiore 2011 dot_h2 73156 dot_h2 149:-
4
90 poäng

Färgen bedrar, då detta vin är ovanligt ljust för att vara en Ripasso. Detta vin är för mig en blandning av Superiore och Ripasso, det är ett Ripasso Superiore vilket innebär att det är gjort enligt ripassometoden men lagrat minst 12 månader på ekfat. Vinet har en härlig fräschör men samtidigt en tydlighet av dom torkade druvorna som förenas i en härlig harmoni. Smaker av fikon, röda och svarta bär, russin och toner av viol. Ett lättare Ripasso men med tydligt släktskap till vingårdens Amarone. Passar mycket bra till enklar maträtter.
Bedömd 2015-01-02


Ettore Righetti Ripasso 2012 dot_h2 79587 dot_h2 248:-

89 poäng

Doftrik Ripasso - Läs kommentaren
Doftrik Ripasso med trevliga tanniner. Detta vin är lite ungt och behöver dekanteras 30 – 60 minuter, då avtar de jordiga tonerna. Doften är mycket trevlig, torkad frukt och mörka bär, smaken är lite tunn men väldigt bra, lång eftersmak. Jag finner en fin balans mellan syra och tanniner och man känner pepprigheten som ett bra Ripasso till mat ska innehålla enligt mig. Detta vin säljs i kolli om 2 flaskor. Nytt betyg 2015-05-03 89p (tidigare 88 p).
Bedömd 2014-11-23

Monte Santoccio Ripasso Superiore 2015 dot_h2 72616  dot_h2 249:-

91 poäng

Detta är en förbålt god Ripasso - Läs kommentaren
Detta är en förbålt god Ripasso! Det är en ripasso som inte är så väldigt fruktdrivet. Här finns inga försök att efterlikna en amarone utan den lever helt och hållet på sin egna charm. I doften dominerar en fin blandning av röda och lite mörkare bär. Vi noterar också en del örter, aningens läder, någon liten ton av kakao och unset torkad frukt. Ingen framfusig och överdådig doft, snarare elegant och lite servil. I munnen har vinet en skön friskhet. Hyfsat slankt och med tanniner som bjuder på ett behagfullt motstånd. Samtidigt vilar det någon slags renhet över smakerna. Frukten, som mer drar åt det röda hållet till en början, startar med körsbär som känns mer syrliga än mörka och söta, men visst finns här också lite mörkare toner från blåa plommon och mörka skogsbär. En fin örtsamling, lite kryddor, några spår av kakao, små försiktiga inslag från fathanteringen, lite sötlakrits och några krossade körsbärskärnor i avslutet. Vilken komplexitet den här Ripasson har.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-12-04
Äldre årgångar

Monte Santoccio Ripasso Superiore 2011 dot_h2 75690 dot_h2 251:-

90 poäng

Friskt Ripasso från Monte Santoccio, som har blivit en av mina favoritproducenter, mycket tack vare att Nicola går sin egen väg i sitt vinskapande, med influenser från de 11 åren han jobbade i Quintarellis vineri. Denna ripasso superiore är mycket elegant och underbara dofter av röda bär, men ändå inslag från dom torkade amaroneskalen, fina tanniner och en antydan till pepprighet i eftersmaken, mycket gott till mat, men lite för lätt för att få ett högre betyg, tror det kan bli bättre med lagring då det är slutet i början, rekommenderar ca 1 timmes dekantering. Uppdaterat  och med nytt betyg 2015-05-03 90p (tidigare 89 p).
Bedömd 2015-05-03


Villa Monteleone Ripasso Superiore Campo San Vito 2011 dot_h2 71716 dot_h2 257:-
4
91 poäng

Riktigt bra - Läs kommentaren
Riktigt bra Ripasso Superiore, fortfarande lite ung så jag dekanterade denna 1 timme. Det gav denna traditionella Ripasso en extra skjuts. När Ripasso smakar så här pass mycket då gillar jag denna vintyp, ett perfekt matvin. Jag gillar tonerna av kakao och cederträ i Villa Monteleones viner.
Bedömd 2014-11-14

Falezze Ripassso Superiore 2011 dot_h2 74490 dot_h2 245:-

88 poäng

Lite annorlunda stil - Läs kommentaren
Ett Ripasso som är ett mycket bra vin men en stil som är lite annorlunda, känns koncentrerat. Vinet doftar mineraler och torkade plommon men saknar den extra syltigheten. Det är samtidigt lite lättare i smaken än man är van från ett bättre Ripasso. Ett trevligt vin utan det lilla extra. Jag har svårt att sätta in detta i min lista på Ripasso. Det är som ett mellanting av allt, vilket gör det intressant, vad händer med lagring? Detta är ju ett Ripasso superiore som talar om att denna Ripasso är lagrad minst 1år på ek. Detta vin har legat 1,5 år på franka fat. Passar utmärkt till mat.
Bedömd 2014-12-20

Villa Spinosa ”Jago” Ripasso Superiore 2012 dot_h2 7192701 dot_h2 259:-

91 poäng

Lever helt och hållet på sin egna charm - Läs kommentaren
Detta är en Ripasso helt i min stil. Inga som helst ambitioner att bli amaronelik. Den lever helt och hållet på sin egna charm och det räcker mycket långt. Jag tycker att den känns både lite slankare och stramare än vad många andra Ripasso gör. Detta gör den också förträfflig såsom ett vin till vardaglig mat.
I doften hittar jag röda bär såväl körsbär som skogsbär. Ett hyfsat stort inslag av örter och kryddor. Små försiktiga spår från fatlagringen finns där också.
I munnen känns det slankare, lite stramare och med en liten syrligare karaktär än många andra ripassoviner. Smaken av syrliga körsbär dominerar. Samlingen skogsbär ger det en mörkare ton. Inslaget av örter är påtagligt. Det finns också en lätt liten pepprig ton som förhöjer njutningen. En alert och vital syra ger vinet en härlig friskhet liksom tanninerna, som småkrafsar i gommen. Eftersmaken är medellång och här får frukten och kryddorna sällskap av aningens mörk choklad, några krossade körsbärskärnor, lite, lite lakrits, en diskret blommig ton samt unset vanilj.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-10-10
Äldre årgångar

Villa Spinosa ”Jago” Ripasso Superiore 2011 dot_h2 7192701 dot_h2 249:-

91 poäng

Doften bjuder på en lite besk och örtig ton som inte känns ripasso-typisk. Men efter lite luftning börjar en spännande doftresa. Jag tänker ”grönt” när jag doftar: örter, selleri och lite omogna körsbär men sen lindas allt in av fat och vanilj. Det här är inget ripassovin i söt amaronestil utan ett mer subtilt vin som man behöver lägga lite tid på.
Smaken då? Testade först ganska nyöppnat utan tillbehör. Då var det mycket hallon i smaken och en ganska ung och bärig ton. Till mat var det ypperligt, inte för mycket och inte för lite av nånting. Efter maten, med en bit ost och ytterligare luft kommer plötsligt mer mogna körsbärstoner fram.
Ett mycket intressant och annorlunda ripassovin, inget för dig som vill ha en ”amarone light” med mycket socker, det här är mer stramt och krävande.
Bedömd av: Thomas Breding, 2016-04-14


Le Guaite di Noemi Ripasso 2008dot_h2 76852 dot_h2 429:-

93 poäng

Härlig Ripasso med mycket av allt - Läs kommentaren
En rubinröd färg fyller glaset. I doften finns mogna mörka hallon ett viss sting av körsbär. Med lite luft kommer kryddor och en härligt stor vaniljton som ligger kvar länge. Smaken är från start något syrliga björnbär. Viss vinbärs syra. Små små kittlande tanniner med lite viol mot slutet bildar en härligt varierande smakresa. Både doft och smak känns moget och tillgängligt direkt från start.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-11-15
Äldre årgångar

Le Guaite Valpolicella Ripasso 2007dot_h2 76852 dot_h2 429:-

94 poäng

Det första man möts av är en färg av mörkt tegel vilket man vanligtvis kanske inte hittar hos en Ripasso. Men detta är ingen vanlig Ripasso. Första dofterna kommer starkt i form av mogna skogshallon på ett lite smått rustikt sätt. Det finns söt lakrits som blandas upp med kryddor och torkade örter. Aningen alkohol känns (detta är trots allt 16% alkohol). Hela doften är mycket mjuk och angenäm. Smaken, här möts man av mogna bigarråer med en härlig syra men samtidigt mjuk. Här finns även björnbär och svartvinbär. Det hela avslutas med lite lakrists en nypa choklad och lite vindruvsskal. Mycket fylligt Ripasso som slår många Amarone med en otrolig bredd i både doft och smak.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-07-02


Mizzon Valpolicella Ripasso Superiore 2013dot_h2 73882 dot_h2 229:-

91 poäng

En riktigt trevlig ripasso - Läs kommentaren
En riktigt trevlig ripasso med mer lagrad smak än förväntat. Färgen är mörkt röd med en dragning mot brunt/orange. Doften är kraftig och fruktig med en härlig mineralitet och jordighet. Sedvanliga körsbär blandas med lätt syrlighet och lite mogen stenfrukt. Förvånansvärt mogen doft med tanke på årgången. Smaken matchar doften och är kraftig utan alkoholgenomslag. Den stannar länge i munnen. Tanninerna är väldigt små men närvarande. Den något lägre syran tillsammans med lite järn och pepprighet gör att man vill äta en fin blodig pepparbiff med syltad rödlök till. Vinet smakar riktigt bra både till maten, ostbrickan och till meditationen.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-05-25
Äldre årgångar

Mizzon Valpolicella Ripasso Superiore 2012dot_h2 73882 dot_h2 229:-

90 poäng

Denna ripasso består till 65% av Corvina, 20% Rondinella och 15% Corvinone. Färgen är vackert djupröd. I doften märker vi verkligen att man har lag fokus på att låta Corvinan vara i fokus. Doften innehåller övermogna körsbär, plommon, mandel och något floralt. Detta kompletteras av fina fatkryddor från stora franska fat. Smaken är en angenäm fint avstämd upplevelse. Balansen mellan syra, fruktighet och små fina tanniner är väl avvägd. Smaken är medellång. Här har vi inte någon Amarone-wannabe utan ett riktlinje för hur ripasso ska smaka. Detta vin skulle funka med nästan all mat som klarar ett rödvin. Ett mycket bra basvin att ta fram när man är osäker på vad som skulle passa. Lufta gärna en halvtimme innan servering men mycket mer behövs inte.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-09-07


Le Ragose ”Le Sassine” Ripasso 2017dot_h2 51508 dot_h2 280:-

92 poäng

En efterlängtad ripasso-favorit har återvänt till Systembolaget - Läs kommentaren
En efterlängtad ripasso-favorit har återvänt till Systembolaget.
En Ripasso utan några torkade druvor och med endast 6 månader på ekfat och därtill stora sådana ger ett vin med mycket stor friskhet.
Det börjar doftmässigt med en försiktig ton av läder, jord och tobak. En härlig frisk och fin doft av mörka bär möter oss strax därpå och det är också den som är det bestående intrycket. Visserligen efterhand uppgraderad med lite örter och kryddor till en suveränt trevlig doft.
I gommen känns Le Sassine både något slankare och stramare än många andra Ripasso jag druckit. Detta gör Le Sassine så förträfflig som sällskap till många maträtter. Det finns en stor och mörk frukt bestående av bl a mörka körsbär, svartavinbär, hallon och blåbär. En nypa örter av provensalskt slag och något drag med svartpepparkvarnen förhöjer smakintrycken. En trevlig syra skapar friskhet samtidigt som tanninerna på ett behagfullt sätt nafsar i munhålan. Eftersmaken är något längre än medel och där återkommer såväl de mörka bären som örter och kryddor. Lite mörk choklad dyker upp samt i mycket små doser torkad frukt. Alldeles på sluttampen tycker vi oss känna några körsbärskärnor.
Detta är en Ripasso helt i min smak. En av mina absoluta favoriter.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-08-18
Äldre årgångar

Le Ragose ”Le Sassine” Ripasso 2013dot_h2 75235 dot_h2 277:-

91 poäng

Färgen är ljus och klarröd. Väldigt ljus för en ripasso. Doften bjuder på jordgubbar och körsbär blandat med mörkare bärtoner. Det finns också en jordighet. Smaken är elegant och väl avvägd. Det är åt det kryddigare hållet färgat av den slavonska eken. Det är ett vin med lite högre syra och rejält med små tanniner.
Detta är absolut inte en typisk ripasso utan ett vin som står på egna ben. Där man vant sig att ripasso är perfekta allroundvin som går både till mat och meditation är detta ett mer renodlat matvin, och ett bra sådant. Väljs med fördel till en lite kötträtt på vilt med lite fetare tillbehör.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-06-08

Le Ragose ”Le Sassine” Ripasso 2010dot_h2 75235 dot_h2 259:-

91 poäng

Välj mat till vinet och inte tvärtom. Det här är ett riktigt bra matvin och många skulle inte gissa ripasso vid en blind prpovning. Färgen är klarröd och ljus för att vara ripasso. I doften har vi sedvanliga körsbär och lite andra mörka bär. Det finns också en jordighet och blött läder. Smaken är väldig elegant åt det lätta hållet utan att var enkel eller mjäkig. En hög syra och täta små tannier gör att man vill ha något till som kan väga upp vinet. i eftersmaken kommer en kakaobitterhet som är den enda likheten med Amarone.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-11-30


Damoli Giago Ripasso 2015dot_h2 77682  dot_h2 259:-

91 poäng

Smakrik och härlig Ripasso med vettig prislapp - Läs kommentaren
Smakrik och härlig Ripasso med vettig prislapp i förhållande till smaken.

Vinets färg är vackert rubinrött åt det mörkare hållet. En tegelfärgad kant i glaset hade, vid blind provning, lurat mig att tro på äldre årgång än 2015.

Ur glaset stiger en angenäm doft av sedvanliga körsbär och, direkt efter öppning, bär åt det röda hållet. När vinet fått stå och lufta i glaset 30 minuter kommer de tyngre mörkare bären och plommon fram. Det finns också lite hö, peppar och ekfat. Friskt och fruktigt.

Smaken matchar doften väl. Direkt ur flaskan saknades lite fyllighet men den tog tog sig efter luftning. Det är ett friskt, kraftigt och fylligt vin som verkligen fyller hela munnen med smak. Tanninerna är små och fina. Smaken stannar länge i munnen. Drick gärna med maträtter på vilt eller nöt. Blodigt kött passar synnerligen väl där blodsötman kompletterar vinet. Syltad rödlök var en hit som tillbehör.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2020-01-27

Äldre årgångar

Damoli Giago Ripasso 2011dot_h2 77682  dot_h2 259:-

92 poäng

Färgen är nästan lika mörkt röd som storebror Amaronen från samma producent. Doften är härligt fruktig med mogna söta körsbär, blå plommon, lätt sötlakrits, vanilj och tobak. Det finns en sötma som drar tankarna mot knäck. Smaken är för vintypen riktigt lång och med djup och komplexitet. Det är lite mörkare frukt i gommen och detta följs av ett kryddigt avslut. Det är ett bra balanserat vin med mjuka tanniner. Detta är en fantastiskt bra Ripasso.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-02-21


Torre d’Orti Ripasso Superiore 2020dot_h2 51442 dot_h2 233:-

90 poäng

Frisk i sin helhet med viss tyngd - Läs kommentaren
En trevlig Ripasso med de klassiska ripassotonerna. Här finns dofter av färska hallon som får en härlig komplexitet med toner av läder. Smaken är lätt, här finns friska frukter och en del vanilj. Rakt igenom en trevlig Ripasso som passar till alla tillfällen.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2022-05-25
Äldre årgångar

Torre d’Orti Ripasso Superiore 2017dot_h2 73260 dot_h2 222:-

91 poäng

En fruktig och trevlig Ripasso som passar både till mat och njutning. Vinet är vackert djupt rubinrött ända ut i den ljusnande kanten. Doften är fruktig med röda vinbär och björnbär tydligast. Det finns en bra kryddighet med svag vanilj, färsk stensöta och tobak. Vinet är fylligt och stannar medellänge i i munhålan. Det är, precis som i doften, fruktigt med en bra syra som ger balans. Det är inte mycket tanniner och de som finns är små och lena. Bra smak av björnbär och skogshallon blandat med kryddigare inslag av peppar och stensötan som känns igen från doften. Detta vin dricks med fördel ungt.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2020-02-12

Torre d’Orti Ripasso Superiore 2015dot_h2 73260 dot_h2 222:-

91 poäng

Mineraler, krut, örter och lite damm inleder doften. Inte så mycket frukt från start men den kommer efter lite luft i form av torkade frukter som dadlar och fikon. Smaken har vinbär och viol i kombination med ett lättare mjukt avslut. Efter luft kommer även viss syra från björnbär. Allt som allt en frisk Ripasso som passar mycket bra till mat.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2017-04-21


Brunelli Pa´Riondo Valpolicella Ripasso Classico 2016dot_h2 78500 dot_h2 202:-

91 poäng

Detta är en Ripasso i en matvänlig stil - Läs kommentaren
Detta är en Ripasso i en matvänlig stil. Det är också en Ripasso som inte strävar efter att bli amaronelik utan lever på sin egna förmåga och charm. I doften hittar vi mörka bär, lite örter, kakao och unset vanilj. Ingen sötsliskig inställsamhet utan mer försiktig och dragning åt det eleganta hållet. I munnen är den hyfsat lättsam med ändå med bra tryck i de mörka bären läs körsbär, björnbär, blåa plommon och aningens svarta vinbär. Lite örter och kryddor kan vi notera. Behagfull syra och smånätta tanniner som bjuder på ett fint och försiktigt motstånd i gommen. Eftersmaken är medellång och där får bären sällskap med lite kakao, espresso och aningens vanilj.
Jag gillar den här Ripasson och den stilen den går i. Jag tycker om de Ripasso-vinerna som inte försöker bli amaronelika utan nöjer sig med att vara just en Ripasso och leva på sin egna charm: fin frukt, lättsamma tanniner och inte så tunga utan mer eleganta smaker. Och just där hittar jag Brunellis Ripasso.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-08-23
Äldre årgångar

Brunelli Pa´Riondo Valpolicella Ripasso Classico 2015dot_h2 78500 dot_h2 202:-

91 poäng

Det här är en ripasso helt i min stil. Slankare och något stramare och helt utan ambitioner att likna en amarone. Den lever på sina egna meriter och sin egna charm. Färgen går i en lite ljusare rubinröd ton. I doften hittar vi mörka bär, blåa plommon, en del örter, lite kakao och aningens vanilj. I munnen framträder en härlig körsbärsfrukt, mörka skogsbär och lite blåa plommon. Efterhand tillkommer örter, en liten diskret pepparton och något inslag av mineraler. I eftersmaken förstärks den läcka körsbärssmaken med några droppar espresso, lite kakao och alldeles i avslutet några svarta vinbär.
Jag faller för den rena körsbärssmaken i en slank och småstram stil. Detta gör vinet så lämpligt till allt från pastarätter till svensk husmanskost. Ett matvin helt enkelt.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-10-12

Brunelli Pa´Riondo Valpolicella Ripasso Classico 2014dot_h2 78500 dot_h2 202:-

91 poäng

Detta är en Ripasso utan ambitionen att bli lik en Amarone. Den lever helt och hållet på sin egna charm och förmåga. Den går i en matvänlig stil. Det vete katten om 2014 inte är den bästa av de årgångar jag smakat av Brunellis Ripasso. Den mörka frukten i form av körsbär, björnbär, vinbär, blåbär och blåa plommon bildar en underbar fruktkompott som vi kan känna i såväl doft som smak. Lägg till lite örter, kakao, svart te, espressokaffe och unset vanilj samt en bra syra och tanniner av en försiktig sort, så har vi ett vin som gjort för en mångfald av pastarätter, men även lite enklare kötträtter.
Ja det går alldeles utmärkt att njuta av det här vinet rakt upp och ner också.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-10-10


Zenato Ripassa 2016dot_h2 12324 dot_h2 209:-

88 poäng

En bra och prisvärd Ripasso - Läs kommentaren
85% Corvina, 10% Rondinella och 5% Oseleta. Vinet som initialt var svagt i doften men starkt i smaken, vann ytterligare i både doft och smak efter ett par timmars luftning. Ungt men med potential, bör kunna sparas ytterligare 5 år. Doften har en ton av choklad, kaffe och röda vinbär. Smaken är mer koncentrerad och av alkoholen känns endast en mild ton. Här möts vi av fattoner, läder, vanilj, choklad, mörka bär. Vi noterar bittermandel i eftersmaken. Vinet passar bra till grillat kött och vilt eller varför inte en gammaldags stek med gräddsås. Vi drack det till en råbiff på nöt med gul lök, kapris, rödbetor, dijonsenap och pepparrot. Dijonsenapen och i synnerhet pepparroten lyfte vinet. Det gifte sig perfekt! En bra ripasso helt enkelt! Vinet är väl prisvärt idag.
Bedömd av: P-O Rabner, 2020-01-31
Äldre årgångar

Zenato Ripassa 2013dot_h2 12324 dot_h2 195:-

90 poäng

Zenatos Ripasso eller Ripassa som dom kallar den är en Ripasso som sticker ut i mängden, redan när man häller upp den slås man av den otroligt mörka färgen. Dofterna man möts av är en härlig djup blandning av mörka körsbär, plommon och lite lakris. Väl i munnen möts man av mjuka tanniner och en flod av härliga smaker, det är körsbär, stjärnanis, mörkchoklad och lite vanilj, vinet har en stor ”body” och en riktigt trevlig lång eftersmak, man kan även känna av den långa fatlagringen på 18 månader. Det här är ett vin som kräver kraftiga maträtter för att inte ta över maten, det passar utmärkt till ost och några goda skinkor. Har du inte provat Zenatos Ripassa så gör det, det är ett vin som sticker ut. 2013 upplevs lite torrare och aningen spretig fortfarande och når inte riktigt upp till sin normala potential. Lufta gärna minst ett par timmar.
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2018-01-15


Le Bertarole Ripasso Classico Superiore 2016dot_h2 74326 dot_h2 244:-

91 poäng

Le Bertarole fortsätter med klassiska valpolicellasmaker - Läs kommentaren
Le Bertarole fortsätter med klassiska valpolicellasmaker. Färgen är vackert granatröd ända ut i kanten.
Ur glaset kommer klassisk ripassodoft. De, så vanliga, körsbären blandas med hallon och andra röda skogsbär. I kryddorna finner vi en färsk stensöta och lite torkade löv. Direkt ur flaskan finns inget alkholgenomslag och den känns väl balanserad.
Smaken är också den man tänker på när man hör ordet ripasso. Det finns en bra syra, lena små tanniner och en fin frukt. Balansen är väldigt bra och allt går ihop så det är svårt att utskilja enskilda komponenter. Om något kan man ana lite viol i avslutet. Denna ripasso funkar bra till allt från pizza till en rare oxfilé med en pepprig sås.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2020-05-26
Äldre årgångar

Le Bertarole Ripasso Classico Superiore 2015dot_h2 74326 dot_h2 234:-

90 poäng

En ganska kryddig ripasso med mindre frukt än vi är vana. Färgen är rubinröd med en dragning åt lila i kanten. Doften är kryddig av ek med mogna körsbär, hallon och lite vanilj i bakgrunden.

Smaken är likt doften kryddig av ek med fina tydliga tanniner. Vinet är inte så fruktigt men lite körsbär och andra röda bär finns det. Vinet har en frisk och trevlig syra och ett något kortare avslut. Det här vinet funkar nog riktigt bra till grillat.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-04-27


Nicolis Seccal Ripasso Superiore 2016dot_h2 92039 dot_h2 169:-

88 poäng

Ungt vin som vinner på lagring- Läs kommentaren
Rubinröd vacker färg. 13,5% alkohol.

Första doften direkt efter öppnandet visar på ett slutet vin. Svag doft av plommon, mörka bär och skarp alkohol. Smaken känns tanninrikt torr med antydan av plommon, svarta vinbär, björnbär och blåbär.

Efter tre timmar har doften öppnat upp och jag hittar plommon, körsbär och peppar samt en antydan av något jag inte riktigt kan precisera. Smakmässigt har nu tanninerna mjuknat och alkoholen känns inte lika skarpt.

Sex timmar senare är det ett helt annat vin! Strävheten är som bortblåst och alkoholen knappt märkbar. Doften är en betydligt starkare. Förutom plommon och körsbär kan jag nu känna hallon, peppar och svagt kaffe. Smaken är också bättre, mildare. Alkoholen är angenäm men inte helt integrerad. Jag hittar nu också aningens ingefära och lakrits.

12 timmar efter öppnandet är vinet i full blom!

Vinet är ungt och kan säkert bli bättre med några år på hyllan.
Bedömd av: P-O Rabner, 2019-09-26


Vantorosso Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2018dot_h2 55928 dot_h2 269:-

92 poäng

Väl avstämd Ripasso åt det eleganta hållet - Läs kommentaren
Väl avstämd Ripasso åt det eleganta hållet.

Färgen är vackert rubinröd ända ut i kanterna.

Doften är direkt efter flaskan öppnats en bomb av körsbär och svarta vinbär. Väl i glaset dröjer det inte länge innan frukten dämpas något och en blommig ton med violer i spetsen framträder. Det är en otroligt angenäm doft där den senare bättre matchar vinets smak.

Smaken är elegant med ett medicinalt avslut. Vinet är väl avstämt och har inga tendenser till alkoholgenomslag. Detta är ett ganska fylligt vin som hänger kvar i munnen ett tag. En otroligt trevlig syra kombinerat med ganska små tanniner gör att detta vin skulle spela väl med magrare rätter på vilt eller fågel.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2022-05-25