En vinkväll med Noemi Pizzighella
Många är vi som provat vinerna från Le Guaite di Noemi men få av oss har haft tillfället att besöka vingården eller på annat sätt träffa vinmakarna. Detta blev det ändring på när vinimportörerna Örjan och Toni från Vino Conoscenza bestämde sig för att bjuda in Le Guaite till Sverige. Vinmakaren själv, Noemi Pizzighella tackade ja och tog så flyget till Stockholm för en kväll i vinets tecken.
Kort om Le Guaite di Noemi
Beläget i Mezzanedalen och nära den lilla byn Mezzane di Sopra ligger vingården Le Guaite di Noemi. Vingården grundades av Stefano och Giulietta 2002 och har idag 10 hektar odlad mark varav 3 hektar går till vinproduktionen. Deras dotter Noemi driver idag vingården tillsammans med sina föräldrar.
Stockholms Vinkällare
Platsen för vinprovningen är Stockholms vinkällare beläget på Döbelnsgatan, Norrmalm. Vinkällaren startade sin verksamhet 1989 och har sedan dess arrangerat vinprovningar, middagar och exklusiva mottagningar. Beläget under marknivå bildar lokalen en gemytlig atmosfär med eleganta detaljer. Utmärkt för vinprovningar.
Introduktion
Örjan och Toni inleder kvällen med att hälsa alla välkomna och berätta om deras resa från ett telefonsamtal för några år sedan till att starta vinimportföretaget Vino Conoscenza och idag importera ett 50 tal viner från 13 olika vingårdar runt om i Italien.
Noemi höll därefter en presentation om sin vingård. En mycket intressant berättelse om hur Noemis far och mor 1998 började att odla marken och starta en vinproduktion. Hur de byggde upp allt från grunden till vad det är idag. Utöver familjen så är djur är en stor del av Noemis liv. Ett stort hästintresse har alltid funnits där. En av hästarna ”Tano” har till och med namngett en av vinerna.
Noemi berättar också att de medvetet valt att bara använda 3 av deras 10 hektar till vinproduktion. Detta för att hålla en hög kvalitet genom alla sina viner. Vinerna som görs släpps först till marknaden när de anser att de är redo. Ett exempel på detta är när Noemi beslutade att senarelägga lanseringen av Amarone 2008 då den inför lansering inte var redo.
Maten
Under kvällen bjöds det på en hel del mat. En härlig soppa på palsternacka och päron till förrätt efterföljdes av en mycket god buffé med allt från gubbröra till lax till saltimbocca. Under provningen serverades det charkuterier och lite olika ostar. Till dessert efter provningen serverades det två tryfflar, en med lakrits och en med Mackmyra whisky och salt.
Provningen
Efter maten tog själva provningen vid. Provningen bestod av fyra viner. Noemi berättade passionerat i detalj om var och en av dem. Lite extra om det sista vinet, Amarone 2002. Noemi berättar att detta är den första årgången. Vinet som på sätt och vis startade det hela. Då även den senaste släppta, Amarone 2008, också är med på provningen så ser det på pappret mycket intressant ut. Gammal mot ung. Dags för vinprovning.
Måltidsvinerna
Utanför provningen serverades även två måltidsviner. En mycket trevlig IGT till maten och den fantastiskt fruktiga Solitario till efterrätten.
Le Guaite di Noemi Tano IGT 2011Kommentar |
Slutsats
Det finns inte mycket annat att säga att man är lyckligt lottad i livet som får uppleva sådana här viner tillsammans med likasinnade. Än mer fantastiskt blir det när man får göra det tillsammans med vinmakaren själv, Noemi, som med stor passion och inlevelse visade upp sin vingård, bjöd på sig själv och trollband oss alla med hennes helt makalöst bra viner. Världsklass!
Bilder från kvällen
|