Amaroneguidens stora Karafftest
Att glasen spelar en väldigt stor roll för vinet vet vi. Men spelar det någon roll vilken karaff man dekanterar vinet i? Att vinet, och särskilt Amarone, mår bra av att luftas/dekanteras i en timme minst vet vi spelar roll. Men hur är det då med karaffen.
Jo, för att ta reda på mer om detta åkte jag återigen till Robert på Öl och Vinmagasinet vid Odenplan. Rent tekniskt är det så att glasmassan i karaffen främst har betydelse för vinets färg när det är i karaffen. Små, små färg partiklar fastnar i sämre glas. Ok. Men vem tittar på färgen på ett vin idag när nästan alla viner är en blandning av druvor? Och vem tittar på vinets färg i en karaff? Nej, ingen. Så istället är det några andra saker som är avgörande för valet av karaff:
- Formen (estiskt betydelse)
- Hanterbarheten (grepp- och hällvänlighet)
- Stabilitet (står den stadigt)
- Luftningsgrad (öppning samt botten)
Historiskt är karaffen ursprungligen från den gamla grekiska och romerska kejsartiden. Då låg vin lagrat i en sk Amfora. Dessa rymde ca 26 liter och var ursprungligen spetsiga nedtill för att kunna stå halv nedgrävda i marken alternativt att man lutade dom mot en vägg. När kejsarna skulle serveras krävdes ett något mera smidigt sätt än att hälla direkt ur dessa kärl. Voila! Karaffen var uppfunnen.
Nåväl. Numera kan man köpa en funktionell karaff på Cervera för 200-300:-. En märkeskaraff ligger på ca 500-1000. Men, det finns en stor variation och det senaste som kommit på marknaden är sk konstkaraffer och personliga karaffer (där man kan låta gjuta in namn, bilder etc). Allt stavat Riedel. Som förutom ledande på glas också är överlägset ledande på exklusiva karaffer.
För att göra det hela verklighetsförankrat botaniserade jag hemma och på landet och hittade då nio karaffer som av olika anledningar har införskaffats sedan jag blev intresserad av vin 1998. Innan jag och två goda vänner gick loss en heldag på Recioto och Amarone från 2004 hade vi lite karafftid. Jag satte Magnus och Tobbe att klämma, känna och diskutera de olika karaffer jag hade.
Vi diskuterade också de mer exklusiva sk konstkarafferna. De ligger från ca 4000:- och uppåt och vissa av dem är faktiskt väldigt funktionella också. Men framförallt väldigt snygga! Hur som helst så kom vi fram till ovanstående fyra punkter som avgörande för hur bra en karaff är. Robert påpekade också något mycket viktigt och det är ritualen. Att hälla upp ett vin man gillar är en del av helhetsupplevelsen och gör man upphällningen till en ritual blir helhetsintrycket mycket bättre. Kan bara instämma. Även om jag slarvar ibland. Ganska ofta…
Men visst är det något särskilt att dekantera ett vin man gillar i favoritkaraffen!
På bilden syns från på översta raden från vänster:
- Riedel ca 500:-
- Vanlig okänd enkel karaff i en form som det finns oerhört många varianter av ca 300-1000:-
- Riedel Vinifera Magnum för 4000:-
- Fransk anka 400-500:-
- Enkel karaff för halvflaksa 150:-
Nedre raden från vänster:
- Riedel anka för 3000:-
- Okänd Orrefors
- Orrefors Difference ca 900:-
- Ittala Essence ca 500:-
Våra favoriter är nr 2 och 3 från vänster på översta raden. Sedan var vi överens om att Riedel anka är förträfflig att servera ur på fest/restaurang då man inte behöver sträcka sig så mycket. Den är också snygg och bra att hälla ur samt stabil och luftar förnämligt. Designmässigt är Ittala prisad och den står mycket stadigt och har bra luftningsgrad dels genom öppningen men också den breda ytan. Dock för kort hals och droppar lätt när man häller. Orrefors Difference var mycket bra att hälla ur men står inte helt stadigt och är stötkänslig. Så, ser man till plånboken är den vanligaste typen (som alltså finns i en stor mängd utföranden) bäst. Dock vinner Riedel Vinifera Magnum totalt. Den har också en glaskork vilket är väldigt praktiskt vid förflyttningar eller om vinet står i köket och luftas när man lagar mat. Denna karaff för en flaska kostar 2300:-. Karaffer som mer liknar blomvaser har vi inget till övers för och okänd Orrefors gillar vi men designen lite gammal. Dock bra med kork och den känns (och är) exklusiv vid handen.
Hur som helst så kvarstår faktum: vin skall luftas och det är snyggt med luftning i en snygg karaff som dessutom är bra att hälla ur. Så ut och botanisera och som vanligt när det gäller vintillbehör finns det bara ett ställe i Sverige ni skall gå till: Öl och vinmagasinet vid Odenplan i Stockholm. Nu dessutom i helt nya lokaler några meter från den gamla. Gynna dom som förtjänas att gynnas. Stora kedjor tar sakta men säkert över vårt samhälle när det gäller alla varor så gör det lilla du kan för att gynna kunniga entreprenörer som brinner för det dom arbetar med! (Nej, jag kan lova att jag inte är sponsrad det minsta. Men bara det kundmottagande man får av Robert gör att jag gärna gör reklam gratis)