Amarone – lagring
Minst 5 år
Många frågor vi får handlar om just lagring. Helt förståeligt. Detta är ett svårt område. Generellt gäller att en Amarone inte bör drickas förrän efter fem år. Numera släpper vissa producenter sina viner redan efter tre år. Nästan två år för tidigt alltså, kan man tycka.
Alla går att lagra ett antal år. Vad är då ”ett antal”?
Ja, en tre-fyra år efter att dom släppts klarar alla. För att ta ett exempel så kan en 2001:a från vilket märke som helst ligga till 2008 och gärna ytterligare något år. Pratar vi om lagring i 3-4 år går det bra att lagra i rumstemperatur. Bara man aktar sig för kraftiga temperaturvariationer och framförallt så är det riktigt varma sommardagar/perioder som kan inverka negativt på vinet. Det bör också vara mörkt där vinerna ligger.
Om vi pratat långlagring (vilket vi anser vara 10 år eller mer) så bör vinerna ligga i en mera konstant temperatur som dessutom håller rätt fuktighet. Dom moderna vinlagringsskåpen är utmärkta. Flera är dessutom helt tystgående.
Blir då Amarone bättre av att lagras i 10 år eller mer? Och blir alla det?
Nästan alla blir bättre av att lagras i 7-8 år. De flesta blir dessutom bättre av att lagras ännu längre. Men nu börjar det bli svårt. För det första har det hänt så oerhört mycket positivt med produktionen/vinifieringen de senaste 10-15 åren. Så kunskapen som finns ute nu är rätt begränsad. Senare årgångar har dock generellt bättre förutsättningar för långlagring än de som är över 10 år gamla idag.
Vår strategi för långlagring
Vi har valt ut ett antal producenter som vi vet gör riktigt bra Amarone varje gång dom släpper en på marknaden (och det är tyvärr inte jättemånga…). Sedan har vi dessutom valt ut de för långlagring bästa årgångarna, se Årgångar. Konsten är sedan att fokusera och välja några få sorter fast köpa fler av dessa istället för att köpa 2 flaskor av varje.
Det handlar förstås mycket om producenten och det enskilda vinet. även om det är en hög lägstanivå så skiljer de sig åt mycket ifråga om huruvida de kan/skall långlagras. När vi träffade MASI´s president Sandro Boscaini diskuterade vi detta med lagring länge och väl. Doktor Boscani menar att de är som bäst när de lagrats 12-17 år (men sedan håller många i sig på toppen av kurvan i ytterligare många år).
Ja, det finns ju bara ett sätt att säkert veta. Köp 6-12 av varje sort du vill långlagra och ta sedan en flaska med jämnt mellanrum. Väljer du rätt vin och lagrar rätt så är en tjugoårig Amarone nästan garanterat en stor upplevelse.
Följande är strålande för långlagring
- Lorenzo Begali – Monte Ca’ Bianca
- Tenuta Sant Antonio – Campo dei Gigli
- Viviani – Casa dei Bepi
- MASI – Mazzano
- MASI – Campolongo di Torbe
- Speri, Bussola, Bertani, Allegrini
- Dal Forno, Quintarelli, Tedeschi
- Roccolo Grassi
- Villa Monteleone
- Campo San Paolo
- Stefano Accordini
- Luigi Brunelli
- Corte Sant’Alda
- med flera…