Vaioprovning

En bild säger mer än tusen ord, heter det ju, och en bild jag fick tillsänd mig sa allt, två flaskor Amarone och texten ”I kväll eller i morgon?”. När morgondagen kom hade två flaskor blivit fyra och som brukligt hemma hos Toni blev det sedan någon ytterligare …? Vi två hade också blivit fyra som provade vinerna.

20190812_194249

De viner vi provade var 1990 Serego Alighieri Vaio Armaron, 2003 Masi Campolongo di Torbe, 2007 Serego Alighieri Vaio Armaron och 2012 Serego Alighieri Vaio Armaron. Från start var vinerna svala och i något fall kallt. Samtliga viner coravinades till en början tills vi fick nog och drog korkarna … ???

Svetsaren i sällskapet tyckte han kände Argon i alla dofter. Argon är en sk inert gas som varken agerar eller reagerar med omgivningen vilket gör den väldigt användbar vid svetsning och även som gas till Coravin.

Serego Alighieri

Serego Alighieri är en fristående egendom där Masi står för produktion och marknadsföring av vinerna. Karakteristiskt för Serego Alighieris Amarone är att vinet sista tiden före buteljering får vila på körsbärsfat därav en körsbärston i doft och smak. Serego Alighieri har producerat vin sedan 1350-talet och har över 650 års vinmakarhistoria. Och ja, Dante Alighieri finns med på ett hörn då det var med hans son Pietro Alighieri som historien startade.

Vaio Armaron är namnet på Serego Alighieris Amarone och kommer från vinfältet druvorna kommer från, vilket givit namn åt vinet men kan också varit en anledning till att vinet har fått den benämningen. En annan teori är att då Amarone kan kännas beskt/bittert, amara/amaro på italienska, vilket skulle ha givit namn åt vinet. Druvsammansättning Corvina, Rondinella och Molinara.

Generellt ger Masi Serego Alighieris Amarone 30–35 års lagringstid.

Masi

Historien om Masi började 1772, när familjen Boscaini köpte vingårdar i dalen “Vaio dei Masi”, vilket också är ursprunget till bolagets namn. Idag leds verksamheten av sjätte och sjunde generationen. Mr Amarone himself, Sandro Boscaini, är fortfarande aktiv i bolaget men det är sonen Raffaele som leder verksamheten.

Campolongo di Torbe är ett av Masis två toppviner där Mazzano är det mest komplexa av Masis viner. Campolongo di Torbe har en något mjukare framtoning (feminint) än Mazzano med mer fruktighet än brorsan. Båda vinerna är sk old style Amarone, dvs inte så fruktdrivet som många andra Amarone. Mazzano anses allmänt vara något mindre sött, mer tanninrikt och elegantare än Campolongo di Torbe. Druvsammansättning Corvina, Rondinella och Molinara.

Generell lagringstid enligt Masi för Campolongo di Torbe är 35–40 år.

Så till provningen…

1990 Serego Alighieri Vaio Armaron

Något matt tunn brun tegelröd färg.
Doft av torkade plommon, russin och läder som ju mer kvällen led drogs mer mot katrinplommon och sviskon. Smaken initialt fantastisk, underbar sötma och frukt, russin, plommon, körsbär, årgångsport men som tog slut fort och övergick till katrinplommonkompott, lagrat portvin med kort eftersmak. Färgen påminde mig om en 1977 Fonseca Vintage Port jag drack i julas, tunn men med den skillnaden att det inte fanns ”14 kg fällning” i botten av flaskan. Alkoholhalt 15,5%.

Vi upplevde vinet som att det hade gått över toppen men enligt uppgift så tipsar Masis vinshop som ”1990 är ett otroligt bra vin just nu”. Flaskvariation?

2003 Masi Campolongo di Torbe

Gnistrande mörkt rubinröd färg.

Lite svalt från start men med doft och smak som lovade mer ju längre kvällen led. Sista dropparna tog dessvärre slut efter drygt 5 timmar. Magiskt vin. Massor av dofter slår emot oss och de håller hela vägen, plommon, körsbär, mandel, kanel, sötma, … Smaken förstärkte dofterna, här kändes också en behaglig bitterhet och helt integrerad alkohol, 16%

Kvällens stora höjdare! Levererade från start till mål!

2007 Serego Alighieri Vaio Armaron

Mörk brunröd färg.

Både doft och smak var initialt dämpade beroende på den lägre temperaturen men ju längre tiden led öppnades vinet upp mer och mer och vi kände igen klassiska Vaios.

Doften av körsbär med en något balsamisk doft, läder. Smaken är kraftig med eleganta tanniner, körsbär, torkad frukt, fikon, plommon, kakao, kanel, tobak och peppar. Lång eftersmak med en finish som lovar mer. Kan ligga några år till …

Druvsammanssättningen är ändrad hos 2007an jämfört med de vanliga Corvina, Rondinella och Serego Alighieris egen klon av Molinara. I 2007an är det 5% mindre av Corvina och i stället har man lagt till 5% Dindarella (källa JC:s Vintankar). Alkoholhalt 15,5%.

2012 Serego Alighieri Vaio Armaron (aktuell årgång)

Märkbart yngre än -07, som årgången också anger. Detta vin var också svalare än övriga när provningen inleddes, nästintill kallt. När det hade fått några timmar i värmen blommade det ut till ett fantastiskt vin! Doften är vacker med mörka körsbär, plommon och en härlig sötma. Ungdomlig men redan fängslande. Smaken är lik 2007ans och även om det är ett förhållandevis ungt vin känner vi att det här vinet har mycket med att ge. 2012 har alla förutsättningar att bli ett riktigt stort vin en vacker dag! Köprekommendation! Alkoholhalt 15,5%

Som extranummer för de två som inte var tvungna att gå upp tidigt nästa morgon blev det också en 2011 Serego Alighieri Recioto della Valpolicella Casal dei Ronchi där vi kände igen doft och smak från de yngre Vaios vi provade. Magiska dofter och smaker men personligen har jag lite svårt för lättare ”blaskiga” reciotos och tyvärr är denna lik Masis Angelorum, som jag inte alls gillar, men det är ju bl a det som är tjusningen med vin; vi tycker inte lika!

Masi är en bjässe i vinsammanhang och Campolongo di Torbe tappades enligt etiketten på 15.100 flaskor… 15.000 flaskor är vad en del producenter har som TOTAL produktion!

Masis totala årsproduktion av Amarone är häpnadsväckande 1.000.000 flaskor!!!!