Vingårdsbesök – Ferragù
Resan fortsätter. Från Marco Mosconi är det inte långt till nästa vingård; Ferragú. Efter endast 5 minuters slingrande bilfärd mellan odlingar och hus når vi vårt mål.
Ferragú
Vingården är belägen i det lilla samhället Sorcè di Sopra i Illasi. Odlingarna ligger i direkt anslutning till vingården samt närliggande marker. Här har Carlos Ferragú gjort sina viner tillsammans med sina bröder Ortello och Angelo sedan 2002. Från framsidan ser vingården mer ut som ett boningshus men väl på baksidan möts man av en vacker ockragul fasad med distinkta röda ränder. Byggnaden är i själva verket en gammal lada som gjorts om till vineri. Silhuetten av denna vackra byggnad har även gett utseendet till etiketterna på flaskorna. Här finns heller inga andra hus och man har en fin utsikt över odlingarna. Lite som en gömd pärla bara man går runt huset.
Kort om Ferragú
Område: Illasi (östra Valpolicella)
Odlad mark: 7 ha
Årlig produktion: 24 000 flaskor
Grundat: 2002
Rundturen
Som typiska svenska turister var vi framme vid vingården i god tid, det var inte Carlo. En nyfiken äldre dam iakttog oss bakom en gardin från andra våningen i ett närbeläget hus. Med några vassa italienska ord och ett ”Carlo” instucket förstod vi att han var lite sen. Snart kom en bil in på parkeringen i full fart, men ut kom inte Carlo utan hans brorsdotter Alessia. Hon berättade att Carlo var mitt i skörden och kommer ansluta så fort han kan. Vi började således rundvandringen utan Carlo. Genom en förhållandevis liten dörr tog vi oss in i vineriet och kikade på stora ståltankar där jäsningen sker. Vi tog oss vidare en våning ner och fick se alla ekfaten uppradade efter varandra. Alltid en häftig syn med alla dessa ekfat. Detta var dock inget mot det som väntade lite längre in. Bakom en enormt stor rustik trädörr med stora järnbeslag kom vi in i själva hjärtat av huset; källaren vars murstenar under ålderns gång fått en fantastisk struktur och tornar upp sig i valv efter valv. Man slås direkt av doften och fukten som av en väldigt gammal historisk plats. Källaren byggdes så tidigt som på 1600-talet och det är här som Carlo förvarar sina Amarone i stora ekfat och man förstår att det inte kan finnas en bättre plats än just denna för att lagra Amarone. Vi dröjer kvar en stund och insuper den fantastiska atmosfären och går sedan vidare uppåt. Högst upp i huset förvarar Carlo sina skördade druvor för torkning. Här i likhet med en del andra vingårdar har man valt att torka druvorna i plastbackar. Här kommer årets skörd att få vila några månader till innan den pressas och blir till vin. Väl tillbaka på marknivå så står helt plötsligt Carlo där som sprungen ur väggen. Carlo är en karismatisk äldre man. Han pratar inte mycket men det han säger bär på pondus och respekt. Man lyssnar helt enkelt när har talar. Det finns en allvarlig sida men även en skämtsam, med skratt och stora leenden. Tillsammans med Carlo och Alessia tar vi oss vidare till provningsrummet.
|
Provningen
Provningen sker i ett trevligt och ganska anspråkslöst rum med ett bord i mitten. Det påminner nästan om ett typiskt italienskt kök. Carlo radar upp tre viner, en Valpolicella Superiore, en Amarone och en Passito Rosso.
Provningen innehöll:
• Valpolicella Superiore 2013
• Amarone 2011
• Rosso Passito ”Terre della sorte” 2013
Carlo Ferragú har en otroligt egen stil på sina viner. Detta är ganska långt ifrån fruktbomber och blommor. Här har vi torra viner med en hög elegant struktur. Man känner detta som en röd tråd i alla tre vinerna. Man känner att det ligger en hel del kärlek bakom dessa viner. En annan sak som också är signifikant för Ferragús viner är alkoholen. En Valpolicella Superiore på 15% och en Amarone på 17,5 % vittnar om detta. På något sätt har ändå alkoholen integrerats och gömts i smaken. Visst märks alkoholen men inte så mycket som man kan tro. Amarone 2011 levererade en mycket elegant struktur och man känner verkligen det rustika från rundturen även i vinet. Valpolicella Superiore 2013 har väldigt mycket kraft och smak som nästan får en att tro att det är en Amarone man provar. Det man tar med sig från provningen är helt klart elegansen och den tydliga röda tråden Carlo har skapat i sina viner.
Några avslutande tips
Om man ska besöka Ferragu så är tipset att boka rundvandring förstås så man får se den nedre anrika 1600-tals källaren. Carlo kan inte engelska själv så se till att nämna engelska inför rundtur och provning. Sedan är vinerna en upplevelse med sin säregna eleganta stil. Mer information om vingården och vinerna finns på: ferragu.it
Tack
Ett stort tack till Carlo och brorsdotter Alessia för en mycket trevlig rundvandring och provning.