Vinfestivalen Amore Amarone
Under två välbesökta dagar på restaurang K-Märkt i Stockholm hölls under fredagen den 14/10 och lördagen den 15/10 vinfestivalen Amore Amarone. Svenska Dagbladet hade bjudit in de vingårdar som tillsammans bildar Famiglie dell’Amarone d’arte eller Amarone Families, en sammansättning av producenter som värnar för att Amarone görs på rätt sätt och efter alla konstens regler.
Vinfestivalen
Sammanlagt var alla 13 vingårdar som utgör Amarone Families på plats (Allegrini, Begali, Brigaldara, Rizzardi, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio, Tommasi, Torre D’Orti, Venturini och Zenato), alla bjöd på en mängd olika viner. Allt från den lättaste IGT till den tyngsta gårdsbetcknade Amaronen. Vi började med Begali och en lätt och trevlig Valpolicella till en svartvinbärsbomb i Begali Amarone Classico 2012. Vidare fick man återigen tillfället att prova Brigaldaras fantastiska Amarone Riserva 2007 som stod där lite gömd bakom montern. Torre D’Orti var näst på tur och visade upp en enorm bredd i sitt startfält. En Superiore som var bra. Amarone i årgångarna 2011 och 2013 som även de var bra även om 2013 är en otroligt ung Amarone. Här var det dock den enklaste som var den bästa för dagen. Torre Rosso IGT 2015. En riktig fullträff, otroligt bra IGT! Ett tips om Tedeschi Amarone 2011 tog oss till Tedeschis monter där denna provades. Riktigt trevlig årgång 2011. Smakerna var många men tiden var knapp. För de av oss som även hade bokat seminarie var det snart dags att sätta sig till bords.
Seminariet
Väl inne i en avskärmad del av K-märkt väntade tio glas Amarone från fem olika producenter. SvDs egna vinexpert Bengt Göran Kronstam var moderator för seminariet och inledde med en lite bakgrund, allmän information och pressenterade därefter de fem producenters representatner som sedan själva hade anföranden samtidigt som vi provade deras viner.
Först ut var Melissa Allegrini som i egenskap av president för Amarone Families pratade mångt och mycket om kärnan i uppdraget de tagit på sig, att leverera Amarone till alla världens hörn utan att nagga på varken kvalité eller traditioner. Sedan följde korta redogörelse och berättelser från var och en av producenterna. Från Rizzardi pratade man mycket om tillverkningsprocessen för Amarone, från Zenato och Venturini hade stor fokus på kvalitén och vad Amarone Families gör för att upprätthålla hantverket. Pierangelo Tommasi fortsatte och pratade mycket om varför just vi i Sverige, som andra störtsta inköpare i världen, älskar Amarone så mycket och avslutade med de bevingade orden ”Life’s to short to drink cheap wine” (Livet är för kort för att dricka billigt vin).
Seminariet, vinerna
• Guerrieri Rizzardi Calcarole Amarone 2009
• Guerrieri Rizzardi Calcarole ”Centenary Edition” Amarone 2006
• Tedeschi Capital Monte Olmi Amarone Riserva 2010
• Tedeschi Capital Monte Olmi Amarone 2005
• Tommasi Amarone 2012
• Tommasi Amarone ”Ca’Florian” Riserva 2008
• Venturini ”Campomasua” Amarone 2010
• Venturini Amarone Riserva 2005
• Zenato Amarone 2012
• Zenato Amarone 2006
Kort kommentar:
Mycket intressant provning med många olika stilar och årgångar. En som stod ut lite extra var Venturini ”Campomasua” Amarone 2010. Den visade upp en fantastiskt bredd i både doft och smak.
Life’s to short to drink cheap wine
Hela vinfestivalen och seminariet var riktigt bra med många möten, upplevelser och nya bekantskaper. Amarone Families tanke och passion kom fram mycket bra under kvällen och man förstår att konsten att göra Amarone är både kostsamt och tidskrävande för att få fram den där Amarone med stort A. Så för att summera kvällen så passar nog ingenting bättre än att citera Pierangelo ”Life’s to short to drink cheap wine”.