Vinprovning med Villa Spinosa
Söndagen den 17:e januari hölls en vinprovning i Huvudsta, Solna. Vinimportören Vino Conoscenza med Örjan Engelmark och Toni Zalbo i spetsen hade bjudit in den omåttligt karismatiske Enrico Cascella Spinosa för att hålla i en vinprovning med sina viner. Från isande vindar gled vi in i den svagt upplysta iskällaren och provningen kunde ta sin start.
Kort om Iskällaren
Vi fick en kort historik om källaren. Hur man för länge sedan sågade upp is och förvarade i Iskällaren för att sedan under året förse Stockholmarna med is till sina kylskåp. Själva Iskällaren är idag ombygd till en vinkällare. Det är en helt fantastisk källare och optimal för vinprovningar runt det stora träbordet med tjocka träplankor från 1700-talets Hälsingland.
Villa Spinosa
Detta är för Sverige en ny producent som vinimportören Vino Conoscenza tog in under 2015. Villa Spinosa ägs och leds av Enrico Cascella Spinosa. I sitt utbud har de allt från Valpolicella till Amarone och under gynsamma år även Recioto. Odlingarna är belägna i Jago, Masua och Figari och själva vineriet ligger i Jago nära staden Negrar.
Provningen
Det var sammanlagt fyra viner vi provade under kvällen. Enrico gick igenom vin för vin grundligt och svarade på frågor. Sammanlagt var vi 11 st runt bordet så det blev en härlig dialog genom hela provningen. Till provningen serverades lite enklare plock i form av ost och salami. Här nedan följer noteringar om varje vin och en summering.
1. Villa Spinosa Valpolicella Classico 2013
2. ”Jago” Ripasso Classico Superiore 2011
3. Amarone Classico 2006
4. ”Guglielmi di Jago” Amarone Classico 1998
Slutsats:
Det finns en stark röd tråd i Villa Spinosas alla viner. De har alla en fatkaraktär som jag inte upplevt i många andra viner. Att det kommer fram så tydligt även i den enklaste Valpolicellan visar på att detta är unikt. De har generellt lågt restsocker vilket förmodligen förhöjer fatkaraktären i både doft och smak. Att Villa Spinosa lyckats få hela sin range så i harmoni med varandra tyder på ett gediget hantverk. Värt att notera är också att både Amarone 2006 och ”Guglielmi di Jago” Amarone 1998 var så unga i smaken trots sin ålder.
Stort tack till Vino Conoscenzas Örjan och Toni samt ett extra stort tack till Enrico Spinosa för sin expertis, inlevelse och karisma under hela kvällen.
Gratzie per tutti!