Amarone- och ostprovning med BonneVie ost och deli
När det gäller ost i kombination med Amarone så är tipset väldigt ofta, om inte alltid, en bit lagrad parmesan, en pecorino eller en annan smakrik hårdost. Kan det vara så att hårdostarna med parmesan i spetsen regerer och är det självklara valet till en Amarone? Vi på Amaroneguiden tänkte att vi kunde göra ett omfattande test för att se om så är fallet och samtidigt få en helhetsbild och känna skillnader från alla ostgrupper och typer.
Detta kan man göra genom att gå till sin lokala Konsumbutik och köpa på sig en färdigpackad ostbricka med oklart innehåll, eller så frågar man en riktig ostbutik och får tillgång till alla världens ostar. Vi tog det sistnämnda alernativet och frågade BonneVie ost och deli i sollentuna centrum. De tackade ja och tillsammans satte vi ihop en provning i deras ostbutik.
Medverkande
Från Amaroneguiden närvarade Daniel Bryntesson, Thomas Breding och Örjan Engelmark. Från Bonnevie ost och deli närvarade Per och Sanna Hednert som också är ägare av butiken.
Vinerna
För att få en så stor bredd som möjligt så valde vi Amarone med olika stilar, årgång och pris. Vi valde också att ta med en Recioto för att representera den vintypen.
Masi ”Vaio Armaron” Amarone 2007
Tommaso Bussola Amarone 2006
Kommentar: Fruktbombernas fruktbomb. Representerar helt fullt ut den fruktiga stilen. Äldsta årgången i startfältet.
Ostarna
Här valde vi ostar från ostgrupperna Grönmögel, Vitmögel, Kittost, Getost och Hårdost för att få en riktigt bra bredd för testet.
Ursprung: Piemonte nära Alba, Italien
Ursprung: Trakten kring Meaux, öster om Paris, Frankrike
Ursprung: Lombardiet, Italien
Ursprung: Sardinien, Italien
Ursprung: Regio Emilia, Italien
Cabraliego
Ostsort: Grönmögelost
Ursprung: Norra Spanien
Provsmakningen
Tenuta San’Antonio ”Selezione Antonio Castagnedi” Amarone 2011
Masi ”Vaio Armaron” Amarone 2007
Ost |
Kommentarer |
Betyg |
La Tur |
Metallisk smak, Mjuk kombo |
(2,5) |
Brie |
Dålig kombo, platt fall |
(1,75) |
Taleggio |
Pepprig kombo |
(3) |
Pecorino Sardo |
Lyfte ostens syra, lite smak |
(2,25) |
Parmigiano Vacche Rosse |
Lite ”torr” kännsla, rustikt |
(3,5) |
Cabraliego |
Lyfte sötman, smakrik, Superkombo! |
(4,75) |
Tommaso Bussola Amarone 2006
Falezze Recioto della Valpolicella 2011
Slutsats
Vilken ost fungerade bäst till Amarone?
Av alla ostar som kombinerades med de tre amarone så var det verkligen olika resultat till de olika Amarone. Till den första Tenuta San’Antonio var Parmesan bäst, till Vaio var det Cabrialiego som var bäst och slutligen till den fruktiga Bussola så var det Taleggio som var bäst. Ser man på det totala snittet på den ost som hade högst snitt så blev det Parmesan som snittade högst. Värt att notera är att en fruktig Amarone som Bussola krävde mycket mjukare toner i form av den mycket trevliga gårds-Taleggion och en Vaio som behövde mycket smak i form av en krämig Cabraliego med massor av karaktär som också var kvällens överaskining, fantastiskt god! Så det finns uppenbarligen inget svar på frågan vilken ost som fungerar bäst för Amarone då det beror väldigt mycket på vilken stil av Amarone man väljer.
Vilken Amarone fungerade bäst till ostarna?
Om man ska vända på steken och ta fram den Amarone som snittade högst i kombination till ost så var det solklart Tomasso Bussola med sin något extrema fruktighet matchade ostarna mycket bra.
Hur gick det för Recioton?
På sidan av Amarone och ost matchningarna så ingick även en Recioto och ska man ta med denna i jämförelsen så blev den en god två med en total segrare i Tomasso Bussola. Recioto överlag fungerar ju väldigt bra till ost men värt att notera är att den inte fungerade alls bra till grönmögel, desto bättre till Parmesan där det blev en otroligt god matchning.
Ostar som bubblade på sidan
Utöver de ostar som ingick i provningen så testades även en hel del andra ostar på sidan om. En ”vanlig” parmesan lagrad 36 månader provades som var lite krämigare än den Vacce Rosso som vi hade i provningen. En grottlagrad Grueyere fick vara med också och fick en väldigt nötig kombination med vinerna. En till Peccorino testades också denna var dock alldeles för salt mot vinerna.
Så vad ska man då välja för ost till Amarone?
Ett säkert kort är alltid en bit Parmesan vilket visade sig i vår provning då den snittade högt på alla stilar av Amarone. Taleggio är också en bra ost till Amarone som även den snittade högt i vår provning. La Tur som dock hade en dålig dag denna gång fungerar också bra. Sen de på pappret knepigare kombinationerna, exempelvis Vaio och Cabralegio som fungerade otroligt bra, visar på att det lönar sig att prova även de knepigaste kombinationerna.
Till sist
Ett stort tack till Sanna och Per Hednert från BonneVie som passionerat berättade om allt som finns att säga om alla världens ostar och utlånandet av en hel ost- och deli till denna provning.